Skolehelsetjenesten fikk hente overskuddsfrukt på Coop Extra og Kiwi i 2-3 uker. Denne ble frosset ned, og i begynnelsen av juni ble det i samarbeid med skolen servert smoothie til alle elevene. Dette ble kombinert med en kort undervisningsøkt hvor fokus var bærekraft og kosthold. Takk til Coop Extra og Kiwi for all hjelp. 

Kostanbefalingene gikk i korte trekk ut på å fremme helse, og skape bevissthet rundt det vi spiser og drikker.  

Skolehelsetjenesten snakket om: 

  • Sukker. Fordi inntaket er høyt i den vestlige verden, og kan bidra til overvekt og livsstilssykdommer. Sukkerhold i drikker kommer ofte på toppen av det vi spiser.  

  • Råvarer og ultraprosessert mat. Råvarer er matvarer som kjøtt, fisk, grønnsaker, frukt og korn. Ultraprosessert mat er den mest behandlede maten vi har. Den er industrifremstilt og har lavt næringsinnhold. Eksempler her er bl.a.  kjøttdeig, nudler, yoghurt, kjeks, pølser og posemat.  

  • Nyere forskning om tarmhelse. Om tynntarmen vår som er flere meter lang, og har svært stort flateinnhold. Vi snakket om gode og dårlige bakterier som spalter maten vi spiser, og hvordan det vi spiser ser ut til å ha innvirkning på så vel psykisk som fysisk helse.  

Vi spiser alle sukkerholdig og ultraprosessert mat. Målet var å gi kunnskap og bidra til å begrense inntak av mat og drikke som i større mengder kan påvirke helsa negativt.  

Til slutt løftet vi fram måltidet som en arena for nytelse og sosialt samvær. Mange møtes knapt til måltider, og vi anbefalte å ta litt etter middelhavslandene som praktiserer lang middag sammen med storfamilien. Her ser de hverandre og snakker sammen om stort og smått. Det er kjempeviktig for hvordan vi har det.  

 

Laila Hamre
Helsesykepleier