Helsedirektoratet tok kontakt med Folkehelsekoordinator i desember-20, og tilbydde nett kurs i " Bra Mat- kurslederkurs" med kort frist for påmelding. På grunn av Koronatiltak kunne ikke den ordinære opplæringen på Bra Mat kurslederkurs gjennomføres, men nettkurs ble ett meget godt alternativ. Totalt var det 34 personer som fulgte opp hele dags programmet, som ble arrangert 8.februar. Fra Lund kommune deltok 6 personer, og deltakerne var fra helsestasjonen, bo- og avlastningen og psykisk helsetjeneste.

Kurset tar utgangspunkt i Helsedirektoratet anbefalinger for næring og fysisk aktivitet. Det passer for personer som med fordel kan endre levevaner for å forebygge eller redusere utvikling av sykdom. Kurset er ikke behandlingsfokusert, og skal ikke erstatte individuell veiledning fra autorisert helsepersonell.

Programmet som ble gjennomgått: 

  • Nasjonale kostråd [ utvikling i norsk kosthold] 
  • Handlingsplan for bedre helse 2017- 2023
  • Gjennomgang av Bra Mat - kursledermaterialet, inkludert erfaringsbaserte tips fra kursholder

 

I tillegg var det gruppearbeid  ute i ulike kommuner som ble logget på nett til felles gjennomgang der kursholder  Henriette Waĺaas Krogh ( Helsedirektoratet) og Christel Dahl ( Sandnes kommune , som er veileder i fysisk aktivitet og kosthold).

Deltakerne fikk tilgang til mye nytt kursmateriell på helsedirektoratets nettside.

Kurset hadde fokus på at kurslederne benytter MI, motiverende intervju  som samtale metode. Det er en forsknings basert metode som er gunstig når en møter mennesker som ønsker endring, og i dette tilfelle kostholdsendring.

Kurset engasjerte, og alle deltakerne gav uttrykk for at de ønsket å benytte kunnskapen på egen arbeidsplass i ettertid. 

Dette tilbudet har folkehelsekoordinator etterlyst i fylket  over tid, så det var kjekt at kurset ble gjennomført.

Ønsker alle deltakere til lykke som  Bra Mat- kursleder i Lund kommune.

 

Ref.
Folkehelsekoordinator

Jrn