Olines historie

En fullsatt Speilsal i Huset på Moi satte en flott ramme rundt boklanseringen av det lokalhistoriske verket "Olines historie" torsdag kveld.

I regi av Lund kommune, lanserte Anita Kolstad fra Stavanger boken med innhold fra og om hennes mormor.
Over 80 mennesker fra Lund, Sokndal og Eigersund hadde funnet vegen til Moi denne kvelden for å høre Anita Kolstad fortelle om sin mormor, hennes liv i Stavanger, på Ualand og Eide og om arbeidet med å velge stoff til boken fra mormorens dagbøker.
"Olines historie - erindringer basert på dagbøker etter Oline Eide", har sitt utspring i 13 dagbøker Oline Eide skrev fra sitt liv fra 1900 til 1950.
Bøkene skildrer dagliglivet til en kvinne på landet i en periode i Norge der det skjedde svært mye. To verdenskriger, spanskesyken, depresjonstider i landet og mye, mye annet preget også dagliglivet på landsbygda
Historien har ofte blitt skrevet av statsledere, historikere eller menn i framskutte posisjoner. Det finnes i Norge få beskrivelser fra vanlige mennesker og nesten ingen av kvinner. Derfor blir "Olines historie" ikke bare interessant for lokalmiljøet, men også spennende for hele landet som en beretning fra en vanlig kvinne på landet om en tid med store omveltninger i nasjonen.
Mange utflyttede slektninger kom ens ærend for å oppleve boklanseringen om Oline Eides historie.
Boklanseringen av Olines historie er støttet av Dalane Tidende og SR-bank. Under lanseringen ble Anita overrakt en sjekk på 40.000 kr. til bokprosjektet.

Av fem døtre var de fire gjenlevende tilstede på Moi. Solveig Slettebø, Lilly Alm, Edith Stene og Randi Tjelta, alle altså med pikenavnet Eide.

Vegard Omdal fra Vinje i Telemark kom ens ærend for å høre om boken om sin farmor.

Fullsat sal i Huset med interesserte tilhørereTips ein ven Skriv ut