Den nasjonale refleksdagen

Det er helt unødvendig at omkring 1000 fotgjengere hvert år skal bli skadet, og mer enn 40 skal bli drept fordi de ikke bruker refleks. Dette må bety at vi alle trenger en påminnelse når kveldene blir mørke.

At refleks redder liv er sant, når refleksene er synlige for dem som kjører motorkjøretøyer. Går en fotgjenger uten refleks i mørket vil en bilfører i 50 km/t kun ha 2 sekunder til å oppdage vedkommende. Bruker fotgjengeren derimot refleks vil bilisten ha 10 sekunder til å oppdage han/henne og det kan være forskjellen mellom liv og død. Trygg Trafikk i Rogaland har invitert elevene på 4. og 5. trinn ved alle skolene i Rogaland til å delta i Den store refleksjakten. Dette er en konkurranse der vi oppfordrer elevene til å lete fram så mange reflekser som mulig og ta dem med på skolen på refleksdagen, der hver gruppe/klassene har en opptelling. Det gjelder å ha flest refleksbrikker pr elev. Deretter skal elevene ta med refleksene hjem for å feste dem på yttertøyet til hele familien. I fjor ble det bare i Rogaland funnet ca 10 000 reflekser, som kanskje bare lå gjemt i skuffer og skap. De tre beste gruppene/klassene blir premiert.

Samtidig oppfordrer vi alle voksne til å være gode forbilder og huske refleksen når dere skal ut i høstmørket, selv på korte turer og selv om det er gatelys der dere skal gå. November er den farligste måneden for fotgjengere, og særlig eldre er utsatt. Refleks er en rimelig livsforsikring.

Det er mange ting som skjer i fylket videre i oktober og november for å få folk til å bruke refleks. I Haugesund, Karmøy og Eigersund blir det gjennomført refleksdemonstrasjoner for elever på 2. trinn og deres foresatte, der NAF gjennomfører selve demonstrasjonene, og elevene blir kjørt i busser til og fra.

Alle skolene og barnehagene er invitert til å delta i reflekskonkurranser som gjennomføres med tellinger i vinter og fram til februar/mars 2008.

SRBank Sparebank 1 slår et slag for refleksbruk ved å sette opp plakater for å minne folk på refleksbruk. ConocoPhillips vil ha mange aktiviteter i løpet av uka, både med plakater, utdeling av reflekser, konkurranser og video for å få sine ansatte til å bruke refleks. Tysvær kommune gjennomfører en stor reflekskampanje. Trygg Trafikk har distribuert refleksplakater til forskjellige instanser i fylket.

Fakta:

  • Refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt i mørke med 85 prosent (TØI)
  • 35 prosent av alle fotgjengerulykker skjer i mørket
  • Bare 5 prosent av fotgjengere som blir påkjørt og skadet bruker refleks

Samme dag, altså 18. oktober, er den internasjonale Gå til skolen – dagen. 42 land skal markere denne dagen. Oppfordringen blir da, både til små og store: La bilen stå, gå til skolen og jobben – og selvfølgelig; husk refleksen!

Trygg TrafikkTips ein ven Skriv ut