IMG_6659

Vennskapskommunesamarbeid i 25 år

Vellykket vennskaps kommunebesøk i Silale i Litauen

Silale og Lund kommune har hatt vennskapskommunesamarbeid i 25 år. I juni i år var en delegasjon fra Silale på besøk hos oss i Lund.

Silale har vennskapssamarbeid med kommuner i  Latvia, Polen, Ukraina, Kalingrad, Tyskland og med Lund.  I år feirer de 485 års jubileum, samt at Litauen markerer at det er 100 år siden de gjenoppstod som selvstendig nasjon. Første helga i august var representanter for alle disse kommunen invitert til jubileumsfeiring, og det var et rikholdig program som ble presentert, blant annet:

Fredag:

  • Offisielt møte med politisk og administrativ ledelse i Silale
  • Guidet tur i kommunen, med blant annet besøk i aktivitetspark, kirke og museum.
  • Festkonsert
  • Fyrverkeri

Lørdag:

  • Offisielle seremoni i rådhuset med hilsningstaler fra alle vennskapskommunene inkludert gaveoverrekkelse. Vår gave var en stor bjelle med inngravering produsert av Moen bjellefabrikk.  Representanter for Litauens utenriksdepartement og Israels ambassadør var også til stede. Det var også hilsninger fra det litauiske forsvaret, lokalt politi og brannvesen. Etter seremonien i rådhuset var det offisiell middag for de inviterte. Her  bidro rådmann Ståle Manneråk Kongsvik med trekkspillet, noe som slo veldig godt an.
  • Et rikholdig kulturprogram i sentrum gjennom hele dagen, med blant annet danseoppvisning, veteranbilutstilling  og ”Strongman” konkurranse.
  • Stor jubileumsmarkering i sentrum lørdagskveld, der anslagsvis over 5.000 publikummere var til stede. Her ble Hafstad og avdelingsleder kultur Hilde Fløtre intervjuet av Litauisk TV!

Ordfører i Silale, Jonas Gudauskas og lundordfører Olav Hafstad ble under fredagens møte enige om at man neste år skal prøve å få til en kulturutveksling mellom de to kommunene. En tenker seg for eksempel at ungdommer fra Lund kan delta på en ukes internasjonal kullturfestival i Silale, og at en gruppe fra Silale kommer til Moi under Aurefestivalen. 

Besøket var på alle måter vellykket, og det er å håpe at en kan se fram til godt samarbeid i mange år fremover.

38541379_1749196581794347_5030658841201606656_o
IMG_6389 (3)
IMG_6507
Tips ein ven Skriv ut